середа, 31 жовтня 2018 р.

Ті, що грають зі свідомістю



Містичні зникнення в покинутих будинках, божевільні герої з роздвоєнням особистості, злочини за участі надприродних сил, стежки таємничого потойбіччя… Це саме те, що варто дивитися в Геловін. Це трилери. Вони досі залишаються популярними серед глядачів, адже змушують зимовий колючий холодок торкатися шкіри, а численні мурашки - швидко пробігати тілом. Трилери грають зі свідомістю, трясуть та підкидають її, а потім ошелешують несподіваною розв’язкою… Тож до Геловіну, пропонуємо вашій увазі п’ять трилерів нового тисячоліття, що вже встигли стати класикою.


1.    «Інші»,2001 рік, режисер - Алехандро Аменабар.

Острів Джерсі, 1945-й… З дому місіс Стюарт раптом зникають усі слуги. Яке неподобство – пішли й не попередили! Хто ж буде піклуватися про її дітей, для яких шкідливе сонячне світло? Несподівано швидко зявляється їхня заміна – троє людей, які вже колись служили тут. А згодом у будинку починають відбуватися дивні речі: хтось навмисне відкриває гардини та впускає шкідливе сонячне світло, дочка місіс Стюарт починає спілкуватися із невидимим Віктором, який просить їх піти звідси. Ці «інші» - привиди чи хтось реальний? Звідки вони та навіщо вони доводять родину до безумства?..
«Інші» - це приголомшливий трилер, що нагадує нам: фільму не потрібні дорогі спецефекти, щоби бути моторошним… Глядачі зазначили його закручені й непередбачувані сюжетні ходи, простоту та вдало створену містичну атмосферу того часу. 

2.     «Свінні Тодд, демон-перукар із Фліт-стрит», 2007, режисер – Тім Бертон.

Одного чоловіка незаслужено засуджують до тюремного ув’язнення. Повертаючись додому, він дізнається про смерть дружини та дочки. Помста за спаплюжене життя, зруйновану сім’ю стає його ціллю, адже тепер у нього немає ані статусу, ані родини. Чоловік бере собі ім’я Свінні Тодд та починає займатися перукарським ремеслом. Голить товстосумів та місцевих чиновників, але після візиту до нього їх більше ніхто не зустрічає…
Усі таємниці навколо життя перукаря-диявола (роль якого просто неймовірно суперськи виконує Джонні Депп) розкриваються глядачеві поступово, змушуючи напружитися, а інколи й навіть здригнутися від жахливих подробиць. У цьому музичному фільмі кровожерливість без приховувань чудово поєднується зі саундтреками в готичних відтінках.

3.     «Дитя тьми», 2009 рік, режисер – Жауме Кольет-Серра.

Кейт нещодавно втратила дитину й не може змиритися з утратою. Її мучать нічні кошмари та страхи минулого. Щоби позбавитися від цього, жінка разом зі своїм чоловіком Джоном вирішує всиновити дитину з притулку… Дев’ятирічна Естер одразу зачарувала їх обох. Так, є дивацтва в її поведінці – вона носить лише сукні, одягає пов’язки на руки та шию, суворо забороняє заходити у ванну, коли вона там. Згодом стаються дивні речі: однокласниця Естер травмується, граючись на гірці, зникає колишня вихователька Естер… Хто насправді ця мила дівчинка? Що приховує її минуле?..
Задумка режисера дуже захоплива, але для «гурманів» трилерів і жахів цей фільм може здатися нуднуватим. Глядачам хочеться менш затягнутого сюжету та більшої гостроти в сюжетних поворотах.

4.     «Острів проклятих», 2010 рік, режисер – Мартін Скорсезе.

Події розгортаються в 1954 році, коли маршал Деніельс та його напарник Чак приїжджають до психлікарні на острові Шаттер, щоб розслідувати зникнення Рейчел Соландо, яка вбила власних дітей. Маршал відчуває, що голова установи, лікар Коулі щось приховує від нього. Деніельс перебуває в оточенні таємниць – загадкова палата С, на яку йому постійно натякають, невідомий чоловік, який убив свою дружину та підпалив будинок, а ще таємниця вбивці його власної дружини. І перш ніж втратити здоровий глузд маршал має знайти відгадки…
Детективний сюжет та психологічна напруга протягом усього часу змушують дивитися цю стрічку не один раз. Особливий риспект Леонардо Ді Капріо, який виконав роль Маршала. Тут він розкривається не лише, як «Ромео з Голівуду» чи лиходій-мачо, тут він інший. А який?.. Тоді запрошуємо до перегляду.

5.     «Дім марень», 2011 рік, режисер – Джим Шерідан.

Успішний редактор журналу Вілл Ейтентон вирішує взяти паузу в роботі, щоб нарешті написати свій роман. Разом із дружиною та доньками він переїжджає до нового будинку за містом. Увечері менша дочка Вілла декілька разів бачить незнайомця. Згодом усе летить шкереберть, коли виявляється, що в домі колись сталося вбивство – чоловік Пітер Ворд застрелив своїх дружину та дітей. Вілл вирішує, що невідома постать – це і є безжальний вбивця, який повернувся до власного дому. Але ж він має перебувати в психлікарні? Чоловік негайно вирушає туди, але дізнається, що Пітера Ворда випустили з лікарні. А ще Віллу показують відео з Пітером і…
… і розв’язка виявиться шоковою! Але сюжет дещо втомлює, оскільки він розтягнений, вчинки деяких героїв не завжди вмотивовані, а всі важливі карти розкриваються майже в середині фільму. Усе ж кінострічку варто дивитися, адже вона зможе добре полоскотати вам нерви.

Усі фільми з добірки поглинуть глядачів на час перегляду, пограються зі свідомістю та посміються із їхніх здогадок щодо розв’язки. Незважаючи на всі плюси та мінуси, такі фільми варто переглянути. І не лише на Геловін. Тож запасайтеся попкорном та гайда дивитися трилери!

Немає коментарів:

Дописати коментар